vissza kovetkező leírás

Levelezőkliens beállítása2007-02-12


A leírásban röviden áttekintjük milyen protokollokat használunk levelezésünk során, majd megnézzük hogyan állíthatjuk be az általunk használt levelezőkliens programot.

Áttekintés


SMTP (Simple Mail Transfer Protocol): Levelek továbbítását teszi lehetővé szerver-szerver, kliens-szerver között.
IMAP (Interim Mail Access Protocol): Levelek olvasására használható protokoll.
POP3 (Post Office Protocol Version 3): Levelek letöltésére szolgálló protokoll.

Mindháromból létezik olyan, ami s-re végződik. Ezek működése megegyezik az előbb felsoroltakkal, de az adatokat titkosított csatornában továbbítja. Külső hálózatból (nem Közgé LAN) csak ezek használata lehetséges, hiszen a biztonság fontos dolog!

A webes felületű levelezőklienseken (horde, horde3) kívül lehetőség van saját levelezőkliens használatára is. Ilyen például az Outlook, Outlook express, Thunderbird stb. Ezek előnyei egyben hátrányaik is.

A webes kliensek előnye az, hogy nem szükséges semmi más, csak egy böngésző. Bárhonnan (Internet kávézó, szomszéd, barát) olvashatjuk leveleinket, írhatunk újat, menthetünk piszkozatot, használhatunk címjegyzéket, nyomtathatunk és még sorolhatnám.

A levelezőkliens a felhasználó számítógépén fut, nincs felesleges forgalom (HTML tartalom), (többnyire) helyileg tárolt címjegyzéket használhatunk. Másik előny, hogy kliensprogramot szabadon választhatunk, azt használjuk és úgy állítjuk be, ahogy nekünk tetszik.

Outlook Express beállítása


Elöször is, kattintsunk az Eszközök menü Fiókok... menüpontjára. Kattintsunk a Hozzáadás gombra és válasszük a Levelezés... elemet.
Ezután egy varázsló lesz segítségünkre.

Ha ezzel megvagyunk már majdnem kész. Már csak egy-két apróság van.
Most az Internetfiókok ablak van előttünk.
Ezzel az Outlook Express beállításal megvagyunk, mostmár tudunk leveleket olvasni, küldeni, stb.
Az általam mutatott beállításban az IMAP protokollt választottam. Ezt személy szerint jobbnak találom, mert nem tölti át egyszerre az összes levelet, csak egy listát a leveleinkről. Csak akkor tölti le a levél tartalmát, amikor rákattintunk.
Egy másik nagyon fontos különbség, hogy IMAP-ot használva nem "daraboljuk fel" a levelezésünket és nem tárolunk feleslegesen leveleket a saját gépünkön. Aki használt már POP3-at, az tudja miről beszélek. :-)
Jani